Skip to content

Χαιρετισμός στην 25η ετήσια απονομή του βραβείου London Hellenic Prize

Biographiko 1

Εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, Πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος απένειμε στον Πασχάλη Κιτρομηλίδη και στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά το βραβείο London Hellenic Prize και ανέγνωσε τον ακόλουθο χαιρετισμό, στην τελετή που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών:

«Με χαρά απονέμω σήμερα το διεθνές βραβείο London Hellenic Prize σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες: στον ακαδημαϊκό, πολιτικό επιστήμονα και ιστορικό Πασχάλη Κιτρομηλίδη και στον κοινωνιολόγο, πανεπιστημιακό και πολιτικό Κωνσταντίνο Τσουκαλά, των οποίων το πολύπλευρο επιστημονικό έργο έχει φωτίσει, με τρόπο καινοτόμο και ουσιαστικό, ποικίλες πλευρές της ελληνικής εμπειρίας, παράγοντας γνώση και ενισχύοντας την εθνική μας αυτογνωσία. Πρόσφατα, η συνεργασία τους έδωσε το πολύτιμο βιβλίο The Greek Revolution: A critical dictionary, ένα κριτικό λεξικό της Ελληνικής Επανάστασης, που τοποθετεί το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας στην θέση που του αξίζει ανάμεσα στις σύγχρονες μελέτες των επαναστάσεων ανά τον κόσμο. Συγκεντρώνοντας μια πλειάδα μελετητών που έγραψαν για τις πολλές πτυχές του Αγώνα, οι δύο ακαδημαϊκοί που βραβεύουμε σήμερα συνέθεσαν μια πανοραμική προσέγγιση αυτού του κρίσιμου, παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότος, μια προσέγγιση που επιβεβαιώνει τη βαθύτατη πολιτική σημασία και την ανεξάντλητη πολιτιστική παρακαταθήκη του. Γιατί, όπως καταδεικνύεται ξεκάθαρα στο βιβλίο, η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας πόλεμος και ένα κίνημα που έθεσε υπό αμφισβήτηση την καταπιεστική τάξη, η οποία είχε επιβληθεί από το Συνέδριο της Βιέννης στους ευρωπαϊκούς λαούς και αναζωπύρωσε τις ελπίδες των φιλελεύθερων στην Ευρώπη και την Αμερική. Δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά την υπόθεση της ελευθερίας εν γένει.

Το βραβείο London Hellenic Prize – με το οποίο κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν τιμηθεί σημαντικοί μελετητές, ιστορικοί και λογοτέχνες που γράφουν στα αγγλικά εμπνεόμενοι από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο Έντμουντ Κήλι, ο Μαρκ Μαζάουερ, ο Ντέβιντ Μαλούφ, η Αν Κάρσον, η Κάρεν Βαν Ντάικ, η Άλις Όσβαλντ για να αναφέρω ενδεικτικά μερικούς – είναι μια αναγνώριση της σημασίας αυτού του σπουδαίου ερευνητικού και εκδοτικού εγχειρήματος, που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την έμπνευση και την ακάματη δουλειά του Πασχάλη Κιτρομηλίδη και του Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Τους συγχαίρω για το έργο τους και την πολύχρονη συνεισφορά τους στην έρευνα, στον στοχασμό, στα ελληνικά γράμματα. Όπως επίσης συγχαίρω τη ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου για την αμέριστη ηθική και υλική υποστήριξή της στον θεσμό, η οποία αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Σε μια εποχή που οι κλασικές και ανθρωπιστικές σπουδές υποβαθμίζονται, ανάλογες πρωτοβουλίες συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της διάδοσής του όπου γης, όπως το συμπύκνωσε ο μέγας Αλεξανδρινός: “με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών, / και την Κοινήν Ελληνική λαλιά/ ως μέσα στην Βακτηριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς”».